پساب سنگشوری دارای آلاینده هایی مانند روغن و رنگ و... است که به لحاظ زیست محیطی حذف این آلاینده ها از اهمیت خاصی برخوردار است.این واحدها به علت استفاده از پرمنگنات و دارا بودن سورفاکتانت باعث تغییر شیمیایی کیفیت آب میشوند.
آلودگی ناشی از فعالیت سنگشوری ها، با غلظت و تنوع بالای آلودگی ها تاثیرات پیچیدهای بر منابع پذیرنده پساب دارد. ولی متاسفانه از کنار این منبع آلاینده بسیار راحت گذر میشود. نکته حائز اهمیت عدم آگاهی و دانش کافی مردم و بالاخص مسئولین سنگشوری ها از اثرات مخرب پسابهای آلاینده واحدهای مزبور برمحیط زیست است.
بسیاری از سنگشوری ها و اغلب مردم ناآگاهانه نسبت به تخلیه فاضلاب آلوده به چاهها، نهرهای عمومی اقدام میکنند.این درحالی است که امروزه دراکثر کشورهای پیشرفته دنیا واحدهای سنگشوری مجهز به سیستم تصفیه فاضلاب و استفاده مجدد از پساب هستند.
اما فارغ از عدم آگاهی و دانش کافی مردم و مسئولین سنگشوری ها از اثرات مخرب پسابهای آلاینده سنگشوری ها،در صورت سهل انگاری در نظارت بر واحدهای سنگشوری ها، تجربه امروز آلودگی آبهای آشامیدنی به نیترات این بار در مورد آلودگی آبها به ترکیبات سمی تکرارمیشود.
صنعت رنگرزی با پراکندگی بسیار زیاد یکی از صنایع کشور محسوب می گردد. کارخانجات متعدد رنگرزی اعم از رنگرزی پارچه و نخ در گوشه و کنار کشور مشغول فعالیت هستند. فاضلاب این صنعت به طور معمول مربوط به بخش شستشوی اولیه، رنگرزی و شستشوی پس از رنگرزی می باشد.
با توجه به اینکه پساب صنایع رنگرزی معمولا ترکیب رقیقی از مواد شیمیایی مختلف مصرفی در این صنعت، از جمله دترژنت ها، مواد سفید کننده، رنگ های مختلف و بسیار متنوع، اسیدهای آلی، مواد تثبیت کننده و غیره... می باشد، روش تصفیه و حذف آلاینده های این صنعت نیز باید با توجه به تصفیه پذیری آلاینده ها صورت بگیرد. از طرف دیگر جریان حجمی و کمیت پساب های رنگرزی بسیار متفاوت است و تابع نوع تولید و روش رنگرزی، کیفیت مواد اولیه و کیفیت محصول تولید شده دارد.
طبق بررسی های انجام شده به نظر می رسد که در صنعت رنگرزی به ازاء رنگرزی و تکمیل هر کیلو الیاف در حدود 30 الی 60 لیتر آب مصرف می شود که به طور عمده به صورت پساب تخلیه می گردد. الیاف پنبه آب نسبتاً بیشتری مصرف می نمایند و به دلیل کاربرد رنگ های خاص پساب هایی با غلظت بیشتر ایجاد می کنند. همچنین الیاف پشمی معمولاً به شستشوی بیشتری نیاز داشته و از رنگ هایی استفاده می نمایند که دارای تصفیه پذیری کمتری می باشند. اما به طور کلی می توان گفت که در همه پساب های رنگرزی مشکل رنگ و مواد معلق و شناور و ترکیبات معدنی وجود دارد. لذا در تصفیه پساب های صنعت رنگرزی معمولاً تلفیقی از روش های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استفاده می شود.
شرکت مهندسین پالود صنعت نیکان با درک موقعیت موجود، اقدام به بومی سازی تکنولوژیهای به کار رفته در کشورهای پیشرفته نموده و با در نظر گرفتن استانداردهای تصفیه و نیز با هدف به حداقل رساندن هزینه های تصفیه فاضلاب های صنعتی آماده همکاری در تصفیه فاضلاب کارخانجات رنگرزی کشور می باشد.کلیه سیستم های تصفیه فاضلاب طراحی شده را می توان در قالب تصفیه خانه های بتنی و پکیج های فلزی یا پلی اتیلنی اجرا نمود. لطفاً جهت اطلاع از روشهای نوین تصفیه موجود و کسب اطلاعات بیشتر، با کارشناسان این شرکت تماس حاصل فرمایید.